Hoe blijft uw schutting als nieuw?

Gemiddeld gaat een schutting zo'n 10 à 15 jaar mee. De exacte levensduur is afhankelijk van het materiaal en of het hout in contact komt met de grond. Het hout gaat namelijk eerder rotten wanneer in aanraking komt met aarde. Om dit tegen te gaan kunt u gebruik maken van metalen paalhouders. Hierdoor is er geen direct contact tussen het hout en de grond.

Een schutting moet heel wat kunnen doorstaan, aangezien het te maken krijgt met allerlei soorten weeromstandigheden. Om uw schutting tegen weer en wind te beschermen, kunt u een houten schutting behandelen. Met een beits speciaals voor schuttingen, verlengt u de levensduur van de schutting. U kunt de schutting ook direct in een eigen gewenste kleur beitsen om bijvoorbeeld de uitstraling van uw tuin te veranderen. Om uw schutting een onderhoudsbeurt te geven, kunt u gemakkelijk onderstaand stappenplan volgen:

1. Reinigen

Veeg uw (oude) schutting schoon met lauwwarm water. Bij veel vuiligheid raden we aan om de schutting te reinigen met een hogedrukreiniger.

2. Schuren

Na het reinigen en drogen, kunt u beginnen met het schuren. Schuur de schutting met een vlakschuurmachine. Schuur de houtnerven helemaal mee voor het beste resulaat.

3. Schoonmaken

Na het vlakschuren, moet de schutting volledig worden afgestoft. Gebruik hiervoor een stoffer. Vervolgens ontvet u de schutting met een oude doek. Bij een zachthouten schutting kunt u gebruik maken van wasbenzine.

4. Beitsen

Roer de beits minimaal één minuut, voordat u het gaat aanbrengen. Breng de beits aan met een brede kwast. Na circa 3 uur is de beits (stof)droog. Voor een optimaal resultaat kunt u nog één laag aanbrengen. Let op: wacht hier tenminste 24 uur mee, zodat u zeker weet dat de eerste laag goed is ingetrokken. Schuur de eerste laag licht op en herhaal stap 3 voordat u de tweede laag beits aanbrengt.

5. Onderhoud

Herhaal dit onderhoud zo'n één keer in de vijf jaar. Met deze onderhoudsbeurt houdt u uw schutting zo nieuw mogelijk.

Behandel uw schutting alleen wanneer het warmer dan 10 graden is, het niet regent en de zon niet te fel schijnt.

Vooral een houten schutting vergt veel onderhoud. Aluminium schuttingen, hout-beton schuttingen, composiet schuttingen en natuurlijke schuttingen zijn bijna helemaal onderhoudsvrij.

Rustieke afrasteringen

We willen graag mooie afrasteringen in en om onze tuinen. Een ru...

Lees meer
Natuurlijke schutting

Een natuurlijke schutting is een groot begrip, want wat verstaan wij nu eigenlijk onder natuurlijke schuttingen? Een natuurlijke schutting is meestal gemaakt van b...

Lees meer
Schutting met uw buren

Het kan zijn dat u een schutting wilt plaatsen op de grens met de buren. Deze scheiding heet een erfafscheiding. Wilt u een schutting plaatsen op de grens met de buren? Di...

Lees meer
Houten schutting

De houten schuttingen zijn al jarenlang een begrip in de tuinafscheidingswereld. Het is waarschijnlijk ook de meest voorkomende schutting in Nederland. De houten s...

Lees meer