Schutting met uw buren

Kosten delen?

Het kan zijn dat u een schutting wilt plaatsen op de grens met de buren. Deze scheiding heet een erfafscheiding. Wilt u een schutting plaatsen op de grens met de buren? Dit kunt u met de buren bespreken. Het komt vaker voor dat buren een schutting samen laten plaatsen en de kosten splitsen.

Om een schutting te plaatsen op de erfgrens, moeten beide buren instemmen. U bent beide eigenaar van de schutting op de precieze grens van twee percelen. Natuurlijk heeft een schutting zetten met uw buren nog véél meer voordelen. De kosten worden gesplitst en het onderhoud kunt u verdelen. Zet de besproken afspraken vast op papier, zodat er later geen onenigheid hierover kan komen.

Het kan voorkomen dat u uw buren nog niet kent, bijvoorbeeld als u in een nieuwbouw woning woont. Of misschien klikt het wel niet tussen u en uw buren. Dan kunt u overwegen om een schutting te plaatsen 50 cm van de erfgrens. Hierbij bent u verantwoordelijk voor alle kosten en het onderhoud. Wel bent u eigenaar van de gehele schutting. De buren mogen geen gaten boren in de tuinafscheiding of plantjes tegen de schutting aan laten groeien.

Wilt u perse een schutting plaatsen op de erfgrens? Houdt er rekening mee dat u alleen mag bouwen in overleg. Ook hierbij bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten.

Heeft u twijfels over de precieze grens? De precieze grens kunt u navragen bij het Kadaster. Zij hebben de originele tekeningen die de erfgrens tussen twee woningen aangeven. Biedt deze tekening geen uitkomst? Dan komt een medewerker van het Kadaster de erfgrens bepalen.

Terug naar overzicht