Rustieke afrasteringen & duurzame beschoeiingen 

We willen graag mooie afrasteringen in en om onze tuinen. Een rustieke afrastering heeft een landelijke uitstraling en past daarom perfect in een natuurlijke tuin. Ook de beschoeiing, de rand van tuin naar water, zouden we in een landelijke beleving willen zien. Dat kan. Zelfs op een heel duurzame wijze. Met hardhout. Robinia is een Europese hardhoutsoort die prima kan worden ingezet bij het aanleggen van beschoeiingen en rustieke afrasteringen.

Robinia

Robinia wordt ook Robinia pseudoacacia genoemd. Robinia pseudoacacia behoort niet tot het geslacht Acacia maar lijkt er op door de aanwezigheid van scherpe stekels op de takken. Vandaar ook de soortaanduiding pseudoacacia. Wellicht heeft u wel eens de naam witte acacia of valse acaciahoren vallen. Robinia is vernoemd naar de lijfartsen van koning Henri IV van Frankrijk, vader en zoon Jean en Vespasien Robin. Zij planten rond 1600 deze, van oorsprong amerikaanse boom, in de tuin van het Louvre. De boom levert hardhout met de duurzaamheidsklasse I en heeft een zeer grote weerstand tegen aantasting door insecten en tegen rot. Robinia is sterker dan eiken en werd al snel gebruikt voor ladders, laddersporten, spaken van wielen, meubels en vooral tuinmeubels. Vanwege de groei die erg grillig is het moeilijk om er grote afmetingen van te verkrijgen. Bovendien vereist het hout een zorgvuldige droging omdat het nogal werkt.

Sterk 

Robinia staat vermeld in de KVT/95, Kwaliteit Van houten Gevelementen. Dit houdt in dat kozijnen van Robinia-hout met KOMO-productcertificaat kunnen worden geleverd.  Robinia voldoet aan de eisen die staan opgeschreven in de BRL2908/01 (BeoordelingsRichtLijn) voor houten deuvels. Het hout van de Robinia is vochtbestendig, de boom neemt uiterst langzaam water op en geeft snel water af. Het hout van de boom wordt tegenwoordig veel gebruikt voor palen, wielen en vloeren.

Natuurlijk duurzaam 

Robinia is zoals gezegd een sterke en duurzame houtsoort en hierdoor een goede keuze om toe te passen bij het maken van beschoeiingen, landelijke hekken, afscheidingen en andere afrasteringen. Bedenkt u zich wel dat het een natuurlijk product is. Juist om die reden heeft het product een landelijke en rustieke uitstraling. Het heeft echter tegelijkertijd het nadeel dat er bijna nooit honderd procent rechte en strakke palen worden geleverd. Robinia palen zijn zo goed als nooit recht. De verwachting dat er rechte palen worden geleverd is dan ook misplaatst. De palen van Robinia-hout zijn van een natuurlijke, grillige vorm. Maar door deze aparte vorm perfect toepasbaar in landelijke en rustieke tuinen. Romantische tuinen. Tuinen met echt natuurlijke uitstraling.

Gebruik 

Als u gaat schroeven of spijkeren in de houten palen van Robinia is het verstandig eerst gaten te boren daar waar u de schroef in wil gaan draaien. Ook is het aanbevolen om roestvrijstalen verbindingsmaterialen te gebruiken. Indien ijzer in contact komt met Robinia ontstaat een blauwzwarte verkleuring en bij contact met koper of messing zal een lichtbruine verkleuring optreden.

Natuurlijk 

Maar allereerst is Robinia natuurlijk een prachtige houtsoort die uw tuin een fantastisch landelijke uitstraling kan geven. Tegelijkertijd is Robinia een heel duurzame houtsoort die niet voor niets al eeuwen gebruikt wordt voor waterbouw, carrosseriebouw, brugonderdelen, damwanden, beschoeiingen, fruitboompalen, wijnvaten, spaken en wagenbomen. Maar het mooie hout wordt ook toegepast als constructiehout, gelamineerde kozijnen, afrasteringspalen, wijnstokken, sjoelbakschijven, tandwielen, trommelstokken, slaglatten en stelen voor gereedschappen. U kunt dus met een gerust hart Robinia palen bestellen voor uw duurzame beschoeiing en uw rustieke afrasteringen.

Terug naar overzicht